Function

Met de toets Function kom je bij een aantal functies die ook met andere toetsen te bereiken zijn. Hier bespreek ik de set in ssb mode, in een andere mode kan het scherm er anders uitzien.

  • P.AMP/ATT (zie toets P.AMP/ATT)
  • AGC
  • Notch (zie toets Notch)
  • NB (zie toets NB)
  • NR (zie toets NR)
  • IP+
  • Vox (zie toets VOX/BK-IN)
  • Comp
  • TBW
  • Moni
Het Function scherm

AGC

De AGC is de automatic gain control. Deze functie probeert het audio-signaal dat uit de luidspreker komt zo constant mogelijk te houden.

AGC staat hier op slow. Door er kort op te tikken kun je de afvaltijd instellen op Fast, Mid of Slow.

Standaard is de afvaltijd 0,3 sec. op Fast, 2,0 sec. op Mid en 6,0 sec op Slow.

Je kunt de afvaltijd ook zelf instellen, hiervoor hou je de AGC 1 seconde aangeraakt en dan opent onderstaand scherm.

Met de DEF stel je alles weer in op de standaard waardes.

Raak Fast, Mid of Slow aan en draai aan de grote afstemknop om de afvaltijd in te stellen. Mocht je alles weer op de standaardwaarde willen instellen raak dan DEF 1 seconden aan.

Als je een zwak signaal hoort, en er komt plotseling tijdelijk een sterk signaal overheen, dan zal bij het verdwijnen van dit sterke signaal het even duren voordat het zwakke signaal weer hoorbaar is. Kies in dit geval de AGC voor Fast en stel de afvalsnelheid bij Fast in op 0 seconden. In normale situaties zal een afvaltijd tussen de 1 en 3 seconden prettig werken.

IP+

De IP+ functie verbetert de vervorming die optreedt bij intermodulatie (IMD) waarbij de gevoeligheid van de ontvanger iets afneemt. Dit is te gebruiken bij de ontvangst van sterke stations.

De IP+ functie zet je aan door het vakje even aan te tikken. Op dezelfde manier zet is IP+ uit. Als IP+ is ingeschakeld zie je IP+ op het scherm staan onder de mode.

Onder de mode, in dit geval USB, zie je IP+.

Comp

Met de comp stel je de compressie in van het uitgaande spraaksignaal. Door het even aan te tikken gaat de compressie aan of uit. Door de Comp 1 seconden aan te raken komt er aan de rechterkant een pop-up menu waar je de compressie kunt instellen tussen 0 en 10. Bij 0 zit er heel veel dynamiek in de audio, maar komt zeker op afstand wat zwak over. Bij 10 staat de compressie op zijn zwaarst, het signaal is nu heel robuust met weinig dynamiek, de vermogensaanduiding zie je bij ssb nauwelijks veranderen en blijft om en nabij maximaal. Bij een zwakke signaalsterkte is er dan wel een signaal te horen, maar de verstaanbaarheid wil dan wel eens te wensen overlaten. Je kiest het best een compressie tussen de 2 en 5 kiezen of de compressie uitzetten als de signalen S9+ zijn.

Compressie kun je ook instellen door de multiknop in te drukken, je ziet dan RF Power, Mic Gain, Comp en Monitor onder elkaar staan. Tik Comp even aan en stel de compressie in tussen de 0 en de 10.

Rechts het pop-up venster dat verschijnt als je comp op het functiescherm 1 seconde aanraakt. Met de multi knop stel je de waarde in tussen 0 en 10.

TBW

Dit is de bandbreedte tijdens het zenden, standaard staan in ssb de waarden op:

  • Wide – 100 – 2900 Hz
  • Mid – 300 – 2700 Hz
  • Nar – 500 – 2500 Hz

Deze waardes kun je naar eigen smaak instellen in de settings, zie het tabblad settings.

Moni

Moni staat voor monitor. Is de monitor ingeschakeld dan hoor je jezelf terug via de set. Even aantikken om de functie aan of uit te zetten. 1 seconden aanraken en er opent rechts een popup venster, je kunt hier met de multi-knop het volume van de monitor instellen. Zet deze als je via de luidspreker luistert niet te hard, want dan kan het gaan rondzingen.

Pop-up venster rechts, monitor instelling actief en in te stellen via de multi knop.

Functieknop in andere mode dan SBB

In een andere mode dan SSB ziet het function scherm er iets anders uit.

Mode op digitaal. In plaats van TBW staat er nu 1/4.

1/4

Als 1/4 aanstaat, dit kan in CW, RTTY en Data modes, is de afstemknop 4 keer langzamer, je kunt dan gemakkelijker nauwkeurig afstemmen.

Als de functie 1/4 is ingeschakeld zie je naast de frequentie 1/4 staan.
Function toets in de CW mode, in plaats van Vox staat er nu BKIN. Zie voor de BKIN functie Toetsen links bij Vox/BKIN